W cukierni znaleźć można wiele zagrożeń związanych z używaniem specjalistycznych maszyn, jak i z samą pracą. Osoby pracujące w takim miejscu mogą się poparzyć, poślizgnąć, czy skaleczyć. Wyrób słodkości wiąże się z koniecznością noszenia odzieży ochronnej, takiej jak fartuch cukierniczy. Takie ubranie musi spełniać pewne normy, a także powinno być wygodne i trwałe. Zadaniem fartucha jest między innymi ochrona ubrania pracownika przed zabrudzeniem.

Fartuch cukierniczy- czym się powinien charakteryzować?

Fartuchy cukiernicze muszą być praktyczne, komfortowe i tanie w eksploatacji. Nie powinny ulegać efektowni pillingu. Wysokiej jakości ubrania przystosowane są do pralni przemysłowych i wyposażone w wykończenia antymnące. Dzięki temu zachowują swój dobry wygląd i są w stanie posłużyć cukiernikowi przez wiele lat. Warto pamiętać, że w tym miejscu pracy występuje ryzyko zaplątania ubrania w części ruchome maszyn. Ważne jest więc to, aby fartuchy cukiernicze nie posiadały żadnych luźnych elementów. Polecane są modele zapinane na trwałe napy, które w razie potrzeby można szybko rozpiąć, po czym ściągnąć fartuch.

Warto pamiętać, że pracownik cukierni spędza w fartuchu wiele swojego czasu. Wybrana odzież musi więc być komfortowa w wielogodzinnym noszeniu i odpowiednio dopasowana. Istotna jest też jej trwałość. Wysokiej jakości fartuch dobrze znosi nawet częste pranie. Wybierając ten element odzieży ochronnej, najlepiej sięgnąć po propozycje wykonane z wysokogatunkowych materiałów. Dobrej jakości tkaniny są wytrzymałe, dzięki czemu pracownicy czują się w nich komfortowo i dobrze. To właśnie od tkaniny zależy to, czy fartuch będzie wygodny, łatwy w konserwacji, trwały, a przy tym będzie się dobrze prezentował.

Jaki fartuch wybrać?

Cukiernikom polecane są zwłaszcza fartuchy z tkanin będących mieszankami włókien bawełnianych i poliestrowych. Bawełna jest przyjemna w dotyku i przewiewna, natomiast poliester znajdujący się na zewnętrznej stronie, dobrze zabezpiecza przed plamami. Praca cukiernika wiąże się często z licznymi pokazami. Wybrana odzież powinna być więc estetycznie wykonana, z troską o najmniejsze detale. Elegancki fartuch sprawi, że pracownik będzie czuł się w nim pewny siebie, ponadto model z logo stanie się doskonałą wizytówką cukierni.

Praca w cukierni jest nie lada wyzwaniem. Pracownicy muszą szybko wykonywać swoje obowiązki, przez co często dochodzi u nich do zabrudzeń ubrania ochronnego. Dobrej jakości fartuchy cukiernicze zabezpieczają przed plamami i wysokimi temperaturami. Co ważne, muszą spełniać normy bezpieczeństwa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here